Ikke trække øvelse

Undervisere

Ole

Kategori

Grundtræning Problemløsning

Øvelse Deltagere

Ingen Deltagere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Øvelse Reviews

Ingen Reviews

Lær din hund ikke at trække

Hunde der trækker i snoren, er et problem som mange hundeejere kan nikke genkendende til.

 

Der kan være store individuelle forskelle på problemets omfang. Nogle hunde trækker kun når de møder en anden hund, andre når de er i skoven og rigtig mange kun på udvejen af gåturen. Problemet kan dog i nogle tilfælde nå et omfang, hvor det bliver en pinsel blot at skulle lufte hunden, hvilket ofte føre til at man kun går de allermest nødvendige ture med hunden.

 

Uanset problemets omfang – behøver det ikke at være sådan.

Der kan være flere forskellige årsager til at hunden trækker i snoren. Det kan derfor være en god idé at forsøge at identificere hvorfor ens egen hund trækker i snoren, for at afgøre om der kunne være noget grundlæggende man skulle prøve at ændre.

Lad mig prøve at finde årsagen

Se de to metoder

To konkrete metoder til at lære din hund
– at det ikke kan betale sig at trække i snoren.

 

Om man vælger “Fryse metoden” eller “Vende metoden” er lidt et temperament spørgsmål. Dog kan der være tilfælde hvor den ene er at foretrække frem for den anden. (Se evt. eksempler på årsager til at hunde trækker i snoren – ovenfor).

 

Hvad skal øvelserne bruges til:

 • At lære din hund at ikke kan betale sig at trække i snoren.
 • At styrke samarbejdet mellem dig og din hund.

Målsætning for øvelserne:

 • At din hund kan gå i slap snor.
 • At din hund bliver opmærksom på dig.
 • At din hund stopper op og tager kontakt, hvis snoren bliver stram.

Hvad kræver det for at disse øvelser får den ønskede effekt:

 • At du gør det klart for hunden når den gør det rigtigt. (Ros og godbid).
 • At du er tålmodig og ikke bliver vred eller irriteret, hvis hunden trækker.
 • At du giver din hund mulighed for at få opfyldt sine basale behov for at besørge og snuse til nogle af de mange indtryk den møder på en gåtur.
 • At du er 100% konsekvent og ikke acceptere at hunden trækker.

Hvad kræver det af udstyr for at lave øvelserne:

 • Et fast halsbånd eller en sele. Brug IKKE et halsbånd med kvæler-effekt!
 • En fast hundesnor på mellem 1,5 og 3 meter. Brug IKKE en flexline.

Alt efter problemets omfang og hundens alder, kan det tage fra en uge op til et halvt år at ændre din hunds dårlige vane med at trække i snoren.

“Fryse metoden”

 • I samme øjeblik der kommer træk i snoren stopper du op (“Fryser”) og bliver helt passiv. Undlad at sige noget til din hund.
 • Så længe der er træk i snoren, ignorere du din hund og sørger blot for at den ikke får mulighed for at gå frem mod det den gerne vil hen til.

Det er her at din tålmodighed kan blive sat på en prøve. Formålet med at stoppe og ignorere hunden er at give din hund den oplevelse, at en stram snor er ensbetydende med at den ikke kommer hen til det den gerne vil.

 

På et tidspunkt vil din hund opgive at trække dig med hen til det den gerne vil, og prøve at få dig med på en anden måde. Vent på at snoren bliver slap og din hund kigger op på dig.

 

Det kan variere meget alt efter hvor langt I er nået i træningen og den givende situationen, hvor lang tid der går før din hund opgiver at trække og tager kontakt til dig. Det er helt normalt at der i starten kan gå mellem et halvt og fem minutter eller endnu længere. Så vær tålmodig.

 • Når snoren bliver slap og din hund tager kontakt til dig, roser du din hund og begynder at gå videre med det samme.

Der kan nu ske forskellige ting:

 • Hvis der kommer træk i snoren med det samme du begynder at gå, stopper du øjeblikkeligt op og træder tilbage til der hvor du stod lige før. Øvelsen starte forfra.
 • Hvis din hund igen begynder at trække i snoren når I har gået nogle få skridt, stopper du blot op igen og øvelsen starte forfra.
 • Hvis snoren forbliver slap når du begynder at gå frem, kan du med fordel:
  • Aktivt give din hund lov til det, den oprindeligt trak i snoren for at nå hen til. Sørg for at give din hund tilstrækkelig lang snor eller følg med hunden, så der ikke kommer træk i snoren igen.
  • Rose din hund igen og forstærke med en godbid, efter 5-10 skridt.
Illustration af "Fryse metoden"

Formålet med “Fryse metoden” er at din hund selvstændigt skal erfare at det kan betale sig ikke at trække i snoren.

Hvor lang tid det tager før din hund ser sammenhængen er svært at sige, men hvis du er tålmodig og konsekvent hver gang din hund trækker og ikke mindst formår at gøre det klart for din hund når den gør det rigtige, ved at rose og forstærke – vil det lykkes.

“Vende metoden”

 • I samme øjeblik der kommer træk i snoren vender du om og går stille og roligt den modsatte vej.

Det er vigtig ikke at rykke i snoren når du vender. Sørg for at trækket forbliver uændret når du begynder at gå den modsatte vej. Din hund vil så være “tvunget” til at gå med væk fra det den gerne vil hen til. Det er OK at trække din hund med væk, så længe du ikke rykker i snoren.

 

 • Fortsæt med at gå den modsat vej, indtil din hund indhenter dig.
 • Lige så snart din hund kommer op på siden af dig, roser du din hund.
 • Samtidig vender du rundt og fører din hund i den oprindelige retning.

Det er stadig vigtigt ikke at rykke i snoren når du vender.

 • Når din hund igen går i slap snor, i den oprindelige retning, roser du din hund.

Der kan nu ske forskellige ting.

 • Hvis din hund fortsætter forbi dig og der kommer træk i snoren, vender du med det samme om igen og øvelsen starte forfra.
 • Hvis din hund igen begynder at trække i snoren når I har gået nogle få skridt, vender du blot rundt igen og øvelsen starte forfra.
 • Hvis snoren forbliver slap når du begynder at gå frem, kan du med fordel:
  • Aktivt give din hund lov til det, den oprindeligt trak i snoren for at nå hen til. Sørg for at give din hund tilstrækkelig lang snor eller følg med hunden, så der ikke kommer træk i snoren igen.
  • Rose din hund igen og forstærke med en godbid, efter 5-10 skridt.
Illustration af "Vende metoden"

Din tålmodighed kan blive sat på en prøve. Formålet med at vende om og gå i modsat retning er at give din hund oplevelsen af, at en stram snor er ensbetydende med, at vi går væk fra det den gerne vil, mens en slap snor betyder at vi fortsætter.

Tro på det og vær konsekvent 

 

På et tidspunkt vil din hund erfare at vejen til succes er en slap snor. Det kan variere meget hvor lang tid der går før din hund ser sammenhængen og holder op med at trække. Men hvis du er konsekvent og vender om hver gang din hund trækker og ikke mindst formår at gøre det klart for din hund når den gør det rigtige – vil det lykkes.

 

Hvis det skal lykkes dig at ændre din hunds dårlige vane med at trække i snoren. Er det vigtigt at din hund opdager sammenhængen mellem trækket i snoren, og det at hunden ikke opnår det den gerne vil. Forudsætningen for dette er, at hunden får en oplevelse af at det kan betale sig ikke at trække i snoren.

 

Sagt på en anden måde. Hvis din hund ikke oplever at få succes med at gå i en slap snor, vil den ikke forstå hvorfor den bliver begrænset når snoren er stram. Den vil så blot trække endnu mere i snoren for at opnå det den gerne vil.

Test dig selv og se om du er klar til at gå ud og træne

Our Main Teachers

Ole

Det gør vi bare...
SE PROFIL

Price : Free

Max Availability : 0

Sværhedsgrad : Medium

Type : Lydigheds øvelse

Spørgsmål

[contact-form-7 id="712"]